Mätvärden Tanita

Procent av kroppsfett
är andelen fett till den totala kroppsvikten. Kroppsfettmassa är den faktiska vikten av fett i kroppen.

Kroppsfett är inte bara av ondo utan är viktigt för att upprätthålla kroppstemperaturen, dämpa belastningen på leder och att skydda inre organ.

Den energi eller kalorier som vår kropp behöver kommer från det vi äter och dricker. Energi förbränns genom fysisk aktivitet och att upprätthålla allmänna kroppsfunktioner. Om du konsumerar samma antal kalorier som du förbränner omvandlas alla kalorier till energi. Men om du konsumerar mer än du förbränner lagras överflödiga kalorier i fettceller. Om detta lagrade fett inte konverteras till energi senare, skapar det ett skadligt överskott av kroppsfett.

För mycket fett kan skada din långsiktiga hälsa. Att minska överskottet av kroppsfett har visat sig direkt minska risken för metaboliska sjukdomar så som t.ex. högt blodtryck, hjärtsjukdom, typ 2-diabetes och vissa cancerformer.

För lite kroppsfett kan under senare tid i livet leda till osteoporos, möjlig infertilitet och oregelbundna menstruationsperioder.

Kroppsfettsprocent är ett av de viktigaste värdena att titta på vid en Tanita vägning. Fettprocentvärdet är tillgängligt för alla från åldern 5 till 99 år.

Visceralt fett är beläget djupt i bukområdets innersta, det omger och skyddar livsviktiga organ. Det är ett mycket viktigt värde.

Även om din vikt och kroppsfett förblir konstant, så när du åldras förändras fördelningen av fett och det har en benägenhet att förflytta sig till bukområdet. Att säkerställa att du har en sund nivå av visceralt fett minskar direkt risken för vissa metabola sjukdomar som olika former av hjärtsjukdom och högt blodtryck. En sund nivå av viceralt fett kan försena uppkomsten av typ 2-diabetes.

Värden mellan 12-59 visar på ökat viceralt fett och ökad risk att utveckla metabola sjukdomar medan värde 1-12 i stigande grad visar godkänt värde, ju lägre desto bättre.

En lågviktig, eller normalviktig person kan ha ett högre viceralt fett och en ökad risk att utveckla metabola sjukdomar än en person med övervikt – så bara för att man inte har övervikt betyder det faktiskt inte alltid att man är hälsosammare, lever hälsosammare, är friskare eller mår bättre…..

Muskelmassa, beräknad muskelvikt i kroppen.
Muskelmassa inkluderar skelettmusklerna, tvärstrimmiga muskler så som hjärt- och matsmältningsmuskler samt vattnet i dessa muskler.

Muskler fungerar som en motor för att förbränna energi. När din muskelmassa ökar, ökar hastigheten när du förbränner energi (kalorier) vilket accelererar din basala metabolism (BMR) och hjälper dig att minska överskottet av kroppsfett och gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt.

Om du tränar hårt ökar din muskelmassa och det kan öka din totala kroppsvikt. Det är därför det är viktigt att göra dina mätningar regelbundet för att se påverkan på din muskelmassa av ditt träningsprogram.

Det är också viktigt att mäta med måttband inför en livsstilsförändring (kostomläggning, träning).

Vid viktnedgång är detta ett viktigt värde att ha koll på, minskar muskelmassan går du ner i vikt på fel sätt och justeringar måste göras.

Segmental muskelmassa, procentuell beräkning för fem kroppssegment: centralt i buken, armar och ben.

Övervakning av muskelmassan i var och en av dina armar och ben och centralt i bukområdet hjälper dig att se och förstå effekterna av ditt träningsprogram över tid. Du kan också använda den här informationen för att korrigera muskelobalanser och undvika skador.

Segmentalt kroppsfettprocent, procentuell beräkning av kroppsfett för fem kroppssegment: centralt i buken och varje arm och ben. Att övervaka kroppsfettprocenten av var och en av dina armar och ben och centralt i bukområdet hjälper dig att se och förstå effekterna av ditt träningsprogram över tid.

BMI Body Mass Index, är ett standardiserat förhållande mellan din längd och vikt, och används som en allmän indikator för hälsa.

Din BMI kan beräknas genom att dela din vikt (i kilo) med kvadraten på din längd (i meter).

BMI har stark begränsning gällande bedömning på individnivå och vi lägger ingen större vikt på detta värde.

Total kroppsvätska/vatten är den totala mängden vätska i kroppen uttryckt i procent av totalvikt.

Vatten är en viktig del av att hålla sig frisk och över hälften av kroppen består av vätska. Den reglerar kroppstemperatur och hjälper till att eliminera slaggprodukter. Du förlorar vätska kontinuerligt genom urin, svett och andning, så det är viktigt att ha ett jämnt flöde.

Mängden vätska som behövs varje dag varierar från person till person och påverkas av klimatförhållanden och hur mycket fysisk aktivitet du gör. Att vara ”välvätskad” stöttar dina cellers mående, påverkar din koncentrationsförmåga, sportprestanda och allmänna välbefinnande.
Om du tänker dig en bild av ebb och flod, hur ser botten ut (allt torkat skräp syns) vid ebb (för lite vätska) och flod (flödande vätskemängd) får du en enklare bild av hur viktigt det är att dricka bra och tillräckligt med vatten.

Experter rekommenderar att du dricker minst 1,9 liter vätska om dagen, helst rent vatten, dock ej kolsyrat. Vattnet kan smaksättas med naturliga ämnen så som t.ex. lime, citron, bär eller frukt. Kaffe och svart te är vätskedrivande och ökar således mängden vatten du behöver. Om du tränar är det viktigt att öka ditt vätskeintag för att säkerställa topp-prestanda hela tiden.

Det genomsnittliga TBW (Total Body Water) procentområdet för en frisk person är: Kvinna 45-60% och man 50-65%.

Benmassa, beräknad vikt av benmineral i din kropp.
Även om det är osannolikt att din benmassa kommer att genomgå märkbara förändringar på kort sikt, är det viktigt att upprätthålla ett friskt och starkt skelett genom att ha en balanserad diet rik på bl.a. kalcium och genom att regelbundet utöva viktbärande träning. Du bör jämföra din benmassa över tid och vara uppmärksam på förändringar över tid. Vid försurning urkalkas skelettet genom att mineraler dras ut ur skelettet för att kompensera försurning i blodet. En hastig viktnedgång, försurning eller felaktig kost med rikligt med socker och kolsyrade drycker och läsk (f.f.a. cola) utarmar våra mineraldepåer i skelettet och kan leda till försvagat skelett.

Kroppspoäng utvärderar muskel- och kroppsfettnivåer och betygsätter resultatet som en av nio kroppstyper.

När din aktivitetsnivå förändras kommer balansen av kroppsfett och muskelmassa gradvis att förändras, vilket i sin tur kommer att påverka din totala kroppsbyggnad.

Dagligt kaloriintag är en uppskattning av hur många kalorier du kan inta inom 24 timmar för att bibehålla din nuvarande vikt.

Att konsumera färre kalorier än ditt beräknade värde för dagligt kaloriintag hjälper dig gå ner i vikt och genom att hålla en god fysisk aktivitet bibehåller du din muskelmassa samtidigt som du kan gå ner i vikt.

Några vardagsexempel; 100 gr lösgodis = 350-500 ohälsosamma kalorier, 100 gr mjölkchoklad ger ca 600 ohälsosamma kalorier, 100 gr glass ger ca 200 kalorier. Godis och vanlig choklad innehåller dessutom inga riktiga näringsämnen och ger ingen långvarig mättnad.
100 gr banan ger ca 90 kalorier (högre om gul/brun), 100 gr apelsin ger ca 49 kalorier, 100 gr kokt ägg = 154 näringstäta och mättande kalorier.

Metabolisk ålder jämför din kaloriintag för basala funktioner med ett genomsnitt för din åldersgrupp och säger lite om hur väl din ämnesomsättning och kropp fungerar i förhållande till din ålder.

Om metabolisk ålder är högre än din faktiska ålder är det en indikation på att du måste förbättra din ämnesomsättning. Detta görs bäst genom kostbaserad livsstilsförändring och ökad träning. Träningen kommer att bygga frisk muskelvävnad, vilket i sin tur även kommer att förbättra din metaboliska ålder. Ett värde som är spännande att följa när man gör en livsstilsförändring och viktresa!