Smärta och inflammation

Hur och varför upplever man smärta?
För att kunna känna smärta måste 2 delar av nervsystemet fungera. För det första måste de nerver som leder impulsen från det skadade området vara friska och hela nervbanan till hjärnan vara obruten. Vidare måste hjärnan kunna bedöma budskapet och tala om att något gör ont samt lokalisera var det gör ont.
Kortvarig eller akut smärta varierar i intensitet, från ett molande obehag till totalt olidlig smärta. Detta är kroppens varningssignal om att något är fel.
Smärta kan upplevas olika från person till person. Så många som 10% av befolkningen lider av kronisk smärta, dvs smärta som varat längre tid än 6 månader. Plötsliga skador på leder, muskler, senor och ledband är vanliga vid sportaktiviteter och de kan åtföljas av blödning, blåmärken, svullnad och smärta.

Inflammation
Inflammation är en normal kroppslig reaktion på skador och infektioner och är en viktig del av läkningen. Den rodnad, värme, svullnad och smärta som kännetecknar inflammatoriska reaktioner är alla bevis på att immunsystemet, blodets- och syrets cirkulation och hormonsystem arbetar aktivt för att höja effektiviteten hos kroppens egna försvar och göra så att den skadade vävnaden kan repareras.

Boka tid smidigt via Bokadirekt eller ring 0731-812181.
Lämna meddelande och jag ringer upp så snart jag kan. Tack!